Van pelt slijterij

DRANKENSPECIAALZAAK IN WIJNEN, BIEREN EN GEDISTILLEERDE DRANKEN

What’s in a name

Whisky / Whiskey

Het belangrijkste verschil is de oorsprong.

Het belangrijkste verschil is de oorsprong van de naam. In Schotland en Canada wordt de drank “whisky” genoemd, zonder de “e”. In Ierland en Amerika daarentegen wordt het “whiskey” genoemd, met een “e” erbij. Dit komt voort uit historische redenen en taalgebruik.

In Schotland werd de drank al eeuwen geleden geproduceerd en de term “whisky” is afgeleid van het Schotse Gaelic woord “uisge beatha”, wat “levenswater” betekent. Toen de Schotse whisky naar andere landen werd geëxporteerd, werd de spelling “whisky” behouden.

In Ierland werd de drank ook al lange tijd gemaakt en de Ieren gaven er hun eigen draai aan. Ze begonnen het “uisce beatha” te noemen, wat ook “levenswater” betekent. Toen de Ierse whisky naar Amerika werd gebracht, begonnen de Amerikanen het te spellen als “whiskey” om het te onderscheiden van Schotse whisky.

Dus, de spelling met of zonder “e” hangt af van de oorsprong en de tradities van het land waarin de drank wordt gemaakt. Het heeft niets te maken met de smaak of de productiemethode van de whisky/whiskey zelf.

Wat betreft de verzamelnaam “whisky” (of “whiskey”), het is eigenlijk een brede term die wordt gebruikt om verschillende soorten sterke drank aan te duiden die gemaakt zijn van gefermenteerde graanmengsels. De precieze oorsprong van het woord “whisky” als verzamelnaam is niet helemaal duidelijk, maar het wordt al lange tijd gebruikt om dit soort dranken te beschrijven.

Dus, ongeacht of je van Schotse whisky, Canadese whisky, Ierse whiskey of Amerikaanse whiskey houdt, het zijn allemaal heerlijke dranken met een rijke geschiedenis en traditie, en het verschil in spelling weerspiegelt simpelweg de afkomst en de taalgebruiken van de verschillende landen.

01

Alles over Rum

Rum, een heerlijke en geestverruimende drank, is een distillaat…

02

behoort tot de meest geliefde gedistilleerde dranken ter wereld. Hoewel vooral…

03

dat heerlijke, verfijnde drankje waarvan je met volle teugen wilt genieten, maar …

“Van Pelt zegt U ’t is geen Fransch, goede wijn behoeft geen krans!”

Opa Van Pelt

Ons doel is om zoveel mogelijk centen te verdienen :-) 

Wat mogen wij voor u doen

Nieuwsbrief

Meld je vandaag nog aan