Van pelt slijterij

DRANKENSPECIAALZAAK IN WIJNEN, BIEREN EN GEDISTILLEERDE DRANKEN

wereldwijd bekend en geliefd

Vodka

Waar komt Vodka nou vandaan?

Vodka, ook wel bekend als wodka, is een sterke alcoholische drank die zijn oorsprong vindt in Oost-Europa en behoort tot de meest geliefde gedistilleerde dranken ter wereld. Hoewel vooral geassocieerd met Rusland en Polen, wordt wodka vandaag de dag overal geproduceerd.

De traditionele ingrediënten voor wodka zijn gefermenteerde granen zoals tarwe, rogge, gerst of mais, maar ook aardappelen, druiven en suikerbieten worden gebruikt in moderne productie. Het productieproces omvat meestal distillatie, gevolgd door verdunning met water om het alcoholpercentage tussen de 40% en 50% te brengen.

Wodka staat bekend om zijn neutrale smaak en textuur, waardoor het een veelzijdige drank is die gemakkelijk met andere dranken kan worden gemengd en in diverse cocktails wordt gebruikt, zoals de Bloody Mary, Cosmopolitan, Martini en Moscow Mule.

In Rusland en Polen heeft wodka een diepgewortelde culturele betekenis en wordt het vaak geassocieerd met sociale bijeenkomsten en vieringen, waar het symbool staat voor gastvrijheid en vriendschap. Bovendien wordt wodka vanwege het hoge alcoholpercentage soms ook gebruikt als ontsmettingsmiddel voor kleine wonden en als alternatief voor schoonmaakmiddelen.

Over de exacte oorsprong van wodka bestaat enige discussie en controverse. Russische geschiedschrijvers beweren dat wodka al in de 8e of 9e eeuw in Rusland werd geproduceerd en oorspronkelijk werd gebruikt als medicinale drank en ontsmettingsmiddel. Aan de andere kant beweren Poolse historici dat wodka voor het eerst in Polen werd gedistilleerd, waarbij documenten suggereren dat Poolse edelen en monniken in de 15e eeuw al bezig waren met het destilleren van wodka.

Hoewel beide landen een historische en culturele achtergrond hebben voor hun beweringen, is het moeilijk om met zekerheid te zeggen welk land wodka als eerste produceerde. Wat vaststaat, is dat wodka een onmiskenbaar belangrijk onderdeel is van de culturen en tradities in zowel Rusland als Polen, en het blijft wereldwijd genoten worden als een populaire en veelzijdige drank.

01

Rum, een heerlijke en geestverruimende drank, is een distillaat…

02

Rum, een heerlijke en geestverruimende drank, is een distillaat…

03

dat heerlijke, verfijnde drankje waarvan je met volle teugen wilt genieten, maar …

“Van Pelt zegt U ’t is geen Fransch, goede wijn behoeft geen krans!”

Opa Van Pelt

Ons doel is om zoveel mogelijk centen te verdienen :-) 

Wat mogen wij voor u doen

Nieuwsbrief

Meld je vandaag nog aan